Одним з елементів імунної системи людини є мікрофлора кишечника. Порушення співвідношення «корисних» і «шкідливих» мікроорганізмів, так званий дисбактеріоз – призводить до зниження імунітету.
      Навіть окремі лікарі не вважають, що однією з найголовніших причин багатьох, досить серйозних захворювань, є порушення природного мікробіоценозу, і це складає проблему в понятті лікування, відновлення функцій організму. На даний час вже встановлено, що при багатьох патологічних процесах – запальних реакціях, туберкульозі, плевритах, нефриті, алергічних захворюваннях, променевих ураженнях – знижується онколітична активність крові та змінюється в бік збіднення корисними бактеріями кишкова мікрофлора. Тобто можна зробити висновок, що онколітичні властивості сироватки крові є індикатором стану кишкової мікрофлори, яка в свою чергу є універсальним показником загального імунітету людського організму. Правильно впливаючи на мікрофлору кишківника, вміло коректуючи її, можливо добитися недопущення як інфекційного, так і неінфекційного захворювання. Крім того бактерії постійної мікрофлори допомагають підтримувати кишкову перистальтику і цілісність слизової оболонки кишківника.

      Мікрофлора кишківника виробляє безліч антимікробних речовин. Одним з основних є лізоцим, який пригнічує розмноження і зростання патогенних бактерій. Широкий спектр впливу на різні патогенні і умовно патогенні мікроорганізми, активну участь в процесах синтезу ( в тому числі вітамінів ), і, в цілому, ефективні засоби підвищення імунітету, має кишкова паличка та ентерокок – кишкові бактерії. Звідси, об’єктивною відповіддю на питання, як лікувати дисбактеріоз, а значить, і підвищити імунну опірність організму, є положення про проведення ефективних заходів, що сприяють заселенню і підтримці в організмі умов для нормальної життєдіяльності благодатних мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті.
       Препарати, що містять благодатні для шлунково-кишкового тракту мікроорганізми, називаються пробіотиками. «Окарін» і є одним з таких пробіотиків. Бактерійний концентрат «Окарін» являє собою ліофілізовану біомасу трьох штамів кишкової палички і ентерококка.
       Терапевтичний ефект «Окаріну» визначають живі кишкові бактерії, які містяться в ньому. Ці бактерії характерні для мікрофлори кишківника здорової людини. Вони мають антагоністичну активність проти широкого спектру патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, і тим самим, нормалізують мікрофлору кишківника. Високий кількісний рівень бактерій в «Окаріні»  нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту, покращують обмінні процеси, перешкоджають формуванню затяжних форм кишкових захворювань, підвищують неспецифічну резистентність організму.
      На Україні мікроорганізми зазначеного виду виробляються тільки підприємством «Укрінком», яке є розробником і власником виключних прав на зазначений концентрат. Базові документи на виробництво «Окаріну» були узгоджені в установленому порядку в 1992 році. Капсульна форма дозволена Міністерством охорони здоров’я України в грудні 1999 року.
      За висновками багатьох фахівців «Окарін» може бути ефективно застосований при лікуванні і профілактиці таких захворювань як:
– при тривалій кишковій дисфункції невстановленої етіології;
– для лікування різних захворювань, що протікають на тлі дисбактеріозу кишківника;
– при авітамінозі, особливо при гострій недостачі вітамінів В, С і К;
– в комплексному лікуванні хворих гнійно-інфекційними захворюваннями для профілактики або купірування у них розладів функції кишечника та запобігання розвитку виразково-некротичного ентероколіту;
– з метою стимулювання організму до опору змінам радіаційного фону;
– для зняття дискомфортних і алергічних станів, викликаних різними факторами, в тому числі вживанням антибіотиків і комбіжирів;
– при онкологічних захворюваннях і туберкульозі – з метою зняття негативного впливу тривалої антибактеріальної, гормональної, променевої та іншої терапії;
– при стресових ситуаціях і перебуванні в екстремальних умовах.