Кількість
|
Вартість
|
||
|
Ріпакова олія — рослинна олія, що отримується з насіння ріпаку. Традиційно використовується як харчова олія. На 64% масло складається з мононенасичених жирних кислот, на 28% - з поліненасичених і на 7% - з насичених. . В одній столовій ложці рапсового масла ви знайдете по 12% вітамінів Е і К, 124 кілокалорії.Зразковим можна назвати співвідношення незамінних поліненасичених жирних кислот в рапсовій олії: при високому вмісті альфа-ліноленової кислоти, що захищає серце і головний мозок, вміст лінолевої кислоти помірне. Тобто ріпакова олія являється відмінним джерелом омега-3, омега-6 і омега-9 жирних кислот.
• Рапсова олія багата ненасиченими жирними кислотами. Саме тому фахівці рекомендують приймати її для профілактики та лікування захворювань серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту і зниження ризику утворення тромбів.
• Відмінно живить, зволожує, пом’якшує і відновлює шкіру. Ці властивості дозволили рапсовій олії отримати широке поширення в косметології і дерматології. Стерильна рапсова олія використовується для ін’єкцій.
• Регулярне вживання рапсової олії покращує обмін речовин, виводить з крові шкідливий холестерин і прискорює регенерацію клітин. Тому цю олію бажано включати у свій раціон продуктів тим, хто бажає скинути зайві кілограми. Очищена рапсова олія має у своєму складі більше жирних кислот, тому набагато корисніша, ніж маслинова олія вищого сорту, разом з тим набагато дешевша за неї. Саме рапсову олію стали частіше застосовувати при дієтах, оскільки її засвоюваність набагато легша, а якість на порядок вища за інші рослинні олії.
• Ще користь рапсової олії полягає в тому, що має у своєму складі незамінні амінокислоти, які не виробляються організмом самостійно, – ліноленову і лінолеву кислоти. Завдяки їх наявності забезпечується належне функціонування серця, нейтралізується звуження кровоносних судин і покращується кровообіг, що зменшує ризик нападів інсульту або інфаркту міокарди.
• Крім того, в олії рапсу є прекрасні природні антиоксиданти у вигляді вітамінів A і E, що мають потужну дію в цілях захисних функцій організму і його клітин, від дії кисневих радикалів.
• Для жінок позитивний вплив регулярного застосування рапсової олії полягає в тому, що вона попереджає розвиток раку грудей, завдяки наявності у своєму складі рослинного аналога жіночого статевого гормону під назвою естрадіол – основний гормон, що відповідає за здоров’я жінки і готовність її організму до зачаття.
Харчова ріпакова олія має приємний горіховий аромат і характерний смак, а її колір може бути від жовтого до коричневого. Олія призначена для приготування різних страв (салатів, кондитерських виробів, консервування, для смаження) та виробництва харчових продуктів. Серед протипоказань до застосування є несприйняття організмом, не варто налягати на неї якщо у вас проблеми зі щитовидною залозою.