Організм – це неподільно зв’язані в одне ціле частини чого-небудь.  Якщо розглядати організм людини, то я за холістичний підхід, за те, що його потрібно розглядати як цілісний, неподільний об’єкт. Для збереження здоров’я вважаю, що потрібно дотримуватись таких потреб організму:

  • Правильне харчування;
  • Здоровий сон і відпочинок;
  • Помірні фізичні навантаження;
  • Відмова від згубних звичок;
  • Свобода від стресу(позитивне мислення, самореалізація тощо).

Зупинимось на першому твердженні.

      «Правильне харчування»,  на мою думку, дуже широке поняття. Тут і помірність в їжі ( приймати їжу при відчутті голоду, не переїдати, намагатися отримувати з їжею більшість необхідних нашому організму компонентів ); Потрібно гарно пережовувати їжу, як кажуть в народі, на кожен зуб. Їжа має бути мілкою, адже процес травлення починається в порожнині рота, де вже присутні ферменти. Наприклад, на цьому етапі відбувається розщеплення полісахаридів амілазою слини. А якщо ми погано пережували, то їжа непідготовленою потрапляє до шлунку. І процес, що передбачений природою вже порушено!; Харчуватись потрібно регулярно.

      Якщо ви прагнете покращити якість свого життя, свій зовнішній вигляд , схуднути, покращити здоров’я чи позбутись шкідливих звичок, почніть з культури харчування. І йдеться тут зовсім не про етикет чи вміння поводитись за столом. Спостереження показують залежність виникнення виразок, пухлин, інших захворювань шлунково-кишкового тракту та інших систем організму від якості їжі і недостатності в ній вітамінних комплексів. Одночасно з цим можна навести приклади і зворотної залежності, коли з поліпшенням якості харчування значно знижувався рівень захворювання населення. В час, коли екологічний стан навколишнього середовища бажає кращого, коли продукти харчування не найкращої якості, бажано підтримувати здоровий спосіб життя та займатися фізичною культурою та спортом.

      Культура харчування – це не тільки відомості про поводження за столом та правил подачі страв й прийому їжі, це і знання основ правильного харчування, та правильний і раціональний підхід до вибору продуктів. Також це знання про властивості та особливості продуктів та вміння їх правильно готувати. Насамперед, людина повинна харчуватись для задоволення власних потреб організму в поживних речовинах (білках, жирах, вуглеводах, мінеральних солях та вітамінах).

      Щоб бути здоровими й стрункими, потрібно їсти. З грецької "дієта" – це спосіб життя, а не тимчасова відмова від солоденького. Тому про голодування й суворі обмежувальні методики забуваємо відразу. Потрібно обрати таку модель харчування, якої ви зможете дотримуватися максимально довго, в ідеалі – все життя. Дієтологи невтомно нагадують нам про важливість режиму харчування, але цю базову пораду ми часто пропускаємо повз вуха: поснідали, якщо захотіли, потім пообідали, якщо знайшли час, ну, і повечеряли, якщо зійшлися зірки.[1] Знайомо? Хаотичне харчування уповільнює обмін речовин. Щоб нормалізувати й пришвидшити його, потрібно знати, як працює наш організм, і підлаштувати під ці процеси свій раціон.

       Нашому тілу не все одно, коли й що саме ми їмо. У першій половині дня метаболічна "пічка" організму працює на повну, у другій усі процеси сповільнюються. Щоб зрозуміти, чи правильно ми харчуємося, потрібно проаналізувати свій раціон і скласти такий графік харчування, щоб більше їсти зранку. Кожне приймання їжі запускає метаболічну реакцію, яка підвищує рівень інсуліну в крові. Вона триває 2,5-3 години, після цього нам знову потрібно щось з’їсти, щоб "перезавантажити систему". Важливо перечекати ці кілька годин і дати інсуліну повернутися до вихідної точки.[2] Якщо вдень ключову роль у метаболічних процесах відіграє інсулін, то вночі на зміну йому приходить полярний гормон – соматотропін. Коли ми спимо, він вивільняє з жирових депо енергію й віддає її клітинам, які працюють уночі. Для того, щоб соматотропін "вийшов на роботу", потрібен низький рівень інсуліну. Тому основний критерій вибору продуктів у другій половині дня – інсуліновий індекс. Хоч би якою корисною була їжа, якщо вона підіймає рівень інсуліну, краще відмовитися від неї пополудні.[3] Ще одна умова синтезу соматотропіну – стабільний сон. Цей гормон виробляється вночі, причому найактивніше – з 23:00 до 01:00. Як не крути, а без здорового сну нормалізувати обмін речовин і покращити композицію тіла не вийде.

      Якщо грамотно спланувати графік харчування, не доведеться ні від чого відмовлятися. Будь-який продукт можна вписати у свій раціон. Питання лише в тому, коли його з’їсти, щоб отримати якнайбільше користі. Вранці та вдень можна дозволити собі найскладніші за інгредієнтами страви, які містять багато вуглеводів і стимулюють підвищення інсуліну. Ввечері краще віддати перевагу легким для засвоєння білкам, які встигнуть розщепитися до амінокислот і допоможуть синтезувати соматотропін. Також важливо доповнювати основні страви овочами: в ідеалі вони мають становити 50% порції.[4] Снідати бажано у першу годину після пробудження. На роль перекусу ідеально підійдуть сезонні фрукти і ягоди. Найситнішим за день має стати обід. Поживне поєднання вуглеводів і білків допоможе не зірватися на щось незаплановане ввечері. Для полуденка можна обрати продукти, багаті жирами (горіхи, авокадо, насіння) і легкими для засвоєння білками (риба, яйця, кисломолочні продукти).[5] Щодо вечері необов’язково дотримуватися правила "не їсти після шостої": нехай вона буде пізнішою, але правильнішою. Сюди можна включити вже згадувані "легкі" білки й жири, а також овочі. З останнім будьте обережними: картопля, морква та буряк підіймають інсулін.

 

      Тому на нашому сайті ми намагаємось підбирати продукцію, яка б допомогла вам доповнити свій раціон корисними речовинами. А також продукцію, яка б допомагала вам зберігати красу, здоров’я і довголіття.

Коротко пройдемось по розділам. Окремо скажу, що споживаючи продукти бджільництва, ви споживаєте натуральне, створене природою, живе харчування. Усі продукти бджільництва мають довготерміновий ефект, широкий спектр дії та направлені на зміцнення й відновлення імунітету людини. У нас також ви можете вибрати собі закваску для приготування кисломолочного продукту, відповідно до ваших уподобань ( наприклад по кислотності та густоті готового продукту ). Навіть якщо у вас несприйняття молочних продуктів, кисломолочні продукти вам можна! І навіть потрібно. Це йогурт, кефір, сир тощо. Можна вживати, як самостійний продукт, можна додавати в різноманітні салати ( як фруктові, так і овочеві )… Фітосиропи з медом можуть доповнити смак ваших кисломолочних продуктів. Важливо розуміти, що біфідо-лакто-супер-енержи йогурт з великою кількістю добавок ( цукру, ароматизаторів, барвників…) не зробить вас здоровим. Тому рекомендуємо кисломолочний напій власного приготування. А якщо ви збираєтесь в дорогу, то прихопіть з собою пробіотики. Так ви отримаєте корисні бактерії без необхідності приготування продукту. Це підтримає ваш імунітет.

           Ще з часів Київської Русі трав’яні чаї були відомі своїми корисними властивостями. Зверніть увагу на асортимент фіто-чаїв, представлених у нас на сторінці. Це трав’яні суміші з рослинної сировини, яка підготовляється в ручну (перетерта фракція від 4 до 10 мм). Підберіть свою композицію, а краще навіть декілька. Скоштувавши напій,  ви впевнено і надовго полюбите Бакоту та її трав'яні скарби. Виробник традиційно дбає про те, щоб трав'яний чай був не лише смачний і ароматний, а й приносив користь. Впевнені, що кожен ковток напою подарує вам натхнення та налаштує на втілення задуманого.

       Як жити довго і не хворіти? Озирніться навколо, - природа всюди дає нам підказки. Якщо людина перебуває в гармонії з собою з навколишнім світом, то і на здоров'я він не скаржиться. Якщо ж людина віддаляється від природи, перестає прислухатися до свого організму, то виявляється незахищеним перед хворобами, як тіла, так і душі. Вірячи в те, що його врятує дорога таблетка, людина тим самим обманює себе. Почавши прислухатися до себе, використовуючи належним чином свій потенціал фізичного та психічного здоров'я, змінивши свій спосіб життя і ставлення до навколишнього світу, кожен з нас може прожити довгі роки здорового і щасливого життя. Про це говорять древні знання про природу людини, про причини і лікування захворювань.

           Бажаємо всім міцного здоров'я і довгих років життя!

 

При написанні використані джерела:

  1. Губергрщ А.Я. Линевский Ю.В. Лечебное питание.: Справ. пособие. — 3-е изд. перераб. и доп. — К.: Выща шк. Головное изд-во, 1989. — 398 с.
  2. Петровсъкий К.С., Ванханен В.Д. Гигиена питания. — М.: Медицина, 1982. — 527 с.
  3. Капрельянц Л.В., Іоргачева К.Г. Функціональні продукти. — Одеса: Друк, 2003. — 333 с.
  4. Пилат Т.П., Иванов А.А. Биологически активные добавки к пище (тео­рия, производство, применение). — М.: Авваллон, 2002. — 710 с.
  5. Якушева С.І. Раціональне харчування. – К., 2000.