На ринку харчових олій панує різноманіття. Крім тих, які широко використовуються в побуті (соняшникова, оливкова, кукурудзяна), для оздоровлення організму та в народній медицині   (розторопші, льону, волоського горіха) наразі можна придбати такі олії як ріпакова, рижієва, гарбузова, мигдальна, чорного тмину, амарантова та інші. Повертаючись до традицій на наших столах з’являються  види олій , якими наші предки користувалися майже кожен день, наприклад конопляна, та  були витіснені соняшниковою за часів СРСР. Ми представляємо продукцію українського виробника під ТМ GreenAura, який виробляє олії методом першого холодного віджиму без застосування хімічних засобів. Уся продукція виготовляється на сучасному обладнанні за новітніми технологіями.

 В цій статті спробуємо охарактеризувати властивості олій, які традиційно використовуються як харчові, щоб Вам було легше визначитись з вибором .  Будемо говорити про олії першого холодного віджиму.  Виробництво методом холодного віджиму зберігає максимальну кількість цінних речовин, що знаходяться в насінні. Користь рослинної олії  забезпечується її складом: жирними кислотами, в тому числі незамінними, вітамінами, мікроелементами, поліфенолами, фітостеринами, фосфоліпідами тощо. Тому олії корисно приймати  в якості профілактики багатьох захворювань і для зміцнення імунітету.

Основні факти про жири:

Жири — це харчовий компонент, який забезпечує організм людини енергією. Виділяють понад 200 жирних кислот. У людському організмі зустрічається приблизно 70 з них, а життєво важливими для людини є тільки 20. Організм спроможний самостійно синтезувати жирні кислоти. Проте організм людини не спроможний синтезувати поліненасичені кислоти — лінолеву (Омега-6) та альфа-ліноленову (Омега-3). Тому вони щоденно повинні потрапляти в організм з продуктами харчування. Необхідно відмітити, що якщо з надходженням Омеги-6 немає проблем, більше того, її забагато, то Омега-3 є у значному дефіциті.

До ненасичених належать поліненасичені (ПНЖК) Омега-3 і Омега-6 та мононенасичена (МНЖК) Омега-9. Альфа-ліноленова та лінолева кислоти, або Омега-3 (n-3) і Омега-6 (n-6) характеризуються подвійним зв’язком. Жирні кислоти є основним компонентом всіх видів ліпідів. Поліненасичені кислоти багаті на фосфатиди (лецитин, який регулює рівень холестерину), стерини, вітамін Е тощо. Тепер детальніше про ці жирні кислоти, джерела їх надходження та особливості їх використання в харчуванні людини.

Омега-3

До Омега-3 належать альфа-ліноленова (α-ліноленова) (АЛК), докозагексаєнова (ДГК) та ейкозапентаєнова (ЕПК) кислоти. Їх лікувальні властивості надзвичайно цінні для людського організму і виконують декілька функцій:

 

  • біорегуляторну — є будівельним матеріалом для гормоноподібних речовин — ейкозаноїдів, які регулюють численні біохімічні процеси в клітинах і тканинах;
  • структурну — входять до складу мембран клітин, наприклад головного мозку, кровоносних судин, серця, сітківки ока;
  • енергетичну — жири є основним джерелом енергії організму.

Надлишок Омега-3 шкідливий для організму, як і дефіцит. Проте досягти надлишку поліненасичених жирних кислот в організмі дуже важко, оскільки вони надто повільно відкладаються. Їх накопичення не призводить до збільшення маси тіла, оскільки вони постійно витрачаються для потреб організму. За систематичного неконтрольованого вживання надлишок Омега-3 може спровокувати гіпотонію, роздратованість, відчуття небезпеки, в’ялість, підвищену кровоточивість ран, порушувати роботу підшлункової залози та печінки.

Міститься Омега-3 в таких продуктах: риб’ячий жир, жирна риба (тунець, форель, лосось, оселедець, сардини, скумбрія, палтус та ін.), чорна і червона ікра, олія з льону, рижію, коноплі, ріпаку, сої, насіння льону, грецькі горіхи, домашні яйця, квасоля, шпинат, капуста цвітна, броколі, диня тощо.

Найвищий вміст Омеги-3 є в олії з льону, рижію, менше її в олії з коноплі, ріпаку, сої. Омега-3 з олії льону і рижію у вигляді попередника для метаболізму в організмі може запасатися в тканинах і використовуватися в міру потреби без негативного впливу на організм від надмірного вживання.

Омега-6

До Омега-6  належать лінолева, арахідонова і гамма-ліноленова (γ-ліноленова) кислоти.

Уже з 1970 року науковцями було виявлено, що лінолева кислота сприяє зниженню рівня холестерину у крові. Згодом виявили, що її споживання знижує ризик серцевих захворювань.

Має цінні лікувальні властивості і допомагає у лікуванні таких хвороб, як артрит, атеросклероз, розсіяний склероз, шкіряні захворювання. Зменшує рівень шкідливого холестерину, інтенсивність запальних процесів. Сприяє здоровому функціонуванню мозку. Але всі ці позитивні властивості розкриваються лише при дотриманні правильного співвідношення між Омега-6 та Омега-3.

Надлишок. На відміну від Омега-3, зловживання Омега-6 у великих кількостях може призвести до тромбоутворення внаслідок підвищення в’язкості і згортання крові. Необхідно враховувати, що зловживання жирами Омега-6 спричинює послаблення імунітету, гіпертонію, серцево-судинні хвороби, цукровий діабет, інфаркт, інсульт, онкологію, ожиріння. Наглядний тому приклад — населення США, яке споживають багато продуктів (жирне м’ясо, фаст-фуд тощо) з надлишковим вмістом Омега-6.

Міститься Омега-6 у таких продуктах: сало, масло, яйця, олія з кукурудзи, соняшнику, сої, гарбуза, сафлору, у насінні гарбуза, соняшнику, кунжут, мак, фісташки, кедрові горіхи.

Норма споживання Омега-6 для дорослих — 8–10 г на добу (5–8% від калорійності за добу).

Омега-9

До Омега-9 належить олеїнова кислота. Вона має низку лікувальних і захисних властивостей. Входить до складу кожної клітини організму. Зменшує ризик розвитку цукрового діабету, регулює обмін холестерину, сприяє підвищенню рівня доброго холестерину (ЛПВЩ) в крові, підтримує здоров’я судин, зміцнює імунну систему організму, запобігає ожирінню, забезпечує нормальний обмін речовин та синтез гормонів. Споживання продуктів, що багаті на Омега-9, це профілактика тромбозів, раку, діабету.

За дефіциту Омега-9 може підвищуватися кров’яний тиск, проявляється слабість, швидка втомлюваність, депресія, зменшується стійкість до інфекцій та простуд, погіршується пам’ять. Починають боліти суглоби, розвиваються артроз та артрит.

Міститься Омега-9 в таких продуктах: сало, свинина, м’ясо птиці, свинячий і яловичий жир, оливкова олія, олія з льону, рижію, соняшнику, ріпаку, сої, коноплі, арахісу, кунжуту, риб’ячий жир, фундук, грецькі горіхи, насіння соняшнику, гарбуза, кунжуту.

Необхідно зазначити, що організм людини здатний самостійно виробляти Омегу-9 за наявності Омега-3 та Омега-6 жирних кислот. Як і іншими кислотами, Омегою-9 не можна зловживати.

Норма споживання. Оскільки Омега-9 виробляється в організмі, відсутні чіткі норми її споживання. Є умовна норма — 1–2 чайних ложки оливкової олії на добу.

Співвідношення Омега жирних кислот

Як уже було зазначено, для повноцінного харчування людині потрібні як рослинні, так і тваринні жири. У продуктах, які є основою нашого щоденного харчування (свинина, масло, соняшникова олія тощо), переважає Омега-6. Для здорового харчування споживання лінолевої (Омега-6) та α-ліноленової (Омега-3) кислот з їжею повинно бути добре збалансоване, а оптимальне співвідношення цих кислот має становити 1:5. У деяких рекомендаціях зустрічається навіть 1:3 та 1:2. За сучасного харчування люди споживають Омегу-6 у 6–10 разів більше, ніж це потрібно!!! Тобто в балансі наявний значний дефіцит Омеги-3. Крім того, в рослинних джерелах Омега-3 міститься вітамін Е, який є сильним антиоксидантом.

 

Таблиця 1. Орієнтовний поділ продуктів за переважаючими жирними кислотами

 

Ненасичені жирні кислоти

Насичені жирні кислоти

Поліненасичені

Мононенасичені

Омега-3

Омега-6

Омега-9

Олія з льону, рижію, ріпаку, риба, риб’ячий жир

Соняшникова олія, кукурудзяна, соєва, олія рижію

Оливкова, соняшникова високоолеїнова, олія рижію

Кокосова і пальмова олія, тваринні жири, м’ясо, сало, молочні продукти, масло

 

Жирні кислоти і теплова обробка

Поліненасичені жирні кислоти необхідні нашому організму і виконують важливу роль. Зокрема вони :

  • Впливають на обмін речовин , беруть участь в обмінних процесах жирів.
  • Знижують рівень холестерину і перешкоджають розвитку атеросклерозу.
  • Знижують артеріальний тиск , покращують кровообіг і перешкоджають появі аритмій.
  • Зменшують запальні процеси , перешкоджають розвитку артриту і радикуліту .
  • Покращують живлення тканин і клітинних мембран.
  • Підтримують імунну систему.
  • Позитивно впливають на ріст і нормальний розвиток людини в дитячому віці.
  • Беруть участь у синтезі потрібних організму речовин – простагландинів.
  • Благотворно впливають на роботу нервової системи.

Всі ці якості роблять поліненасичені жирні кислоти « стратегічно » важливими речовинами , доставку яких в організм ми зобов’язані забезпечити. Важливо знати, що поліненасичені жирні кислоти руйнуються при термообробці або рафінації продукту.  Тому якщо Ви хочете отримати користь для організму споживайте олії першого холодного віджиму, які містять велику кількість поліненасичених жирних кислот не піддаючи їх тепловій обробці, а додаючи в готові страви.

Чим більше олія містить мононесичених і насичених жирних кислот, тим менша реакція на нагрівання. Насичені жирні кислоти взагалі практично не вступають в реакцію окислення. Ці олії можна піддавати тепловій обробці, без втрати корисних властивостей. Щоб зменшити вихід альдегідів, обирайте жир, багатий на мононенасичені або насичені кислоти (бажано 60% і більше тих або інших, а разом узятих – понад 80%) і, відповідно, з низьким вмістом поліненасичених кислот (менше ніж 20%). Зберігайте будь-які олії у закритій шафі, не на світлі, і старайтесь уникати їхнього повторного використання, адже воно веде до накопичення шкідливих побічних продуктів.

 Таблиця 2.  

Для наочності в таблиці приведені середні показники, як розподіляються види жирних кислот в різних жирах.

Вид олії чи жиру

Вміст Поліненасичених жирних кислот, %

Вміст мононенасичених жирних кислот, %

Вміст насичених жирних кислот, %

Кокосова олія

2

6

86

Вершкове масло

3

21

51

Смалець

11

45

39

Гусячий жир

11

56

27

Оливкова олія

10

76

14

Ріпакова олія

28

63

7

Кунжутна олія

41

40

14

Кукурудзяна олія

54

27

12

Соняшникова олія

65

20

10

Не нашкодь собі

Рослинна олія може служити основним джерелом Омега-3 і Омега-6 жирних кислот і додатковим джерелом вітамінів і мікроелементів. Треба враховувати, що даний продукт повністю натуральний і засвоюється людським організмом практично повністю.

Так як продукт висококалорійний ,то шкода може причиняться при зловживанні продуктом. В даному випадку можуть виникати такі побічні ефекти:

·  Так як масло є досить дієвим проносним засобом, то при перевищенні доз може початися діарея.

·  У деяких після вживання виникає відрижка.

·  Також при зловживанні може виникнути нудота.

 

Застосування в косметології

Рослинна олія підходить не тільки для внутрішнього, а й для зовнішнього застосування. Вона може використовуватись самостійно або у вигляді композицій. У рослинних оліях містяться фітостероли, фосфоліпіди, вітаміни (зокрема Е), мікро- та макроелементи та інші біологічно активні речовини. Такий косметичний засіб добре всмоктується в шкіру, пом'якшує її і покращує обмін речовин. Можна використовувати для живлення та зволоження сухої шкіри, догляду за шкірою навколо очей, догляду за губами, догляду за волоссям, для масажу, для швидшого загоєння ран …. Наразі більш докладно можна прочитати в описі кожної олії. А ми плануємо присвятити цій темі окрему статтю.

Висновки

Чим різноманітніше наше харчування, тим краще засвоюється їжа організмом , з точки зору надходження потрібних вітамінів і нутрієнтів. Збалансоване харчування сприяє збереженню здоров’я, опiрностi шкiдливим факторам навколишнього середовища, високiй фiзичнiй й розумовiй працездатностi, а також активному довголiттю. Тому не бійтесь експериментувати і додавайте в салати та холодні страви олії, які містять велику кількість поліненасичених жирних кислот, а в каші, перші страви, випічку олії, які в своєму складі містять понад 60% мононесичених і насичених жирних кислот. Також зверніть увагу на олії, які в своєму складі мають рекомендоване співвідношення Омега-3 і Омега-6 або в яких Омега-3 переважає. Як досягти балансу кислот? Є вихід — добавити в щоденне меню ложку рослинної олії, бажано з високим вмістом Омега-3. Також хочу підкреслити , що крім жирів розглянутих вище, кожна олія по своєму унікальна. Так наприклад, гарбузова дуже багата цинком, олія розторопші містить силібінін, кунжутна багата на легкозасвоюваний кальцій. Олії першого холодного віджиму багаті на вітаміни, макро- та мікроелементи, фітостероли, стерини, пектини, лецитин тощо. Представлені на нашому сайті олії мають різний смак і тому кожен зможе знайти свій продукт.