Якщо насіння рослин (льону, коноплі, соняшнику), горіхи або абрикосові кісточки перетерти так, щоб вийшла густа масляниста маса, то це і буде продукт під назвою Урбеч. Батьківщина  продукту - Дагестан. З'явився він у XVIII столітті як продукт, здатний швидко відновлювати життєві сили. Для місцевого населення, що живе серед гір, це було необхідно. З ним воїни вирушали в багатоденні походи; пастухи робили важкі переходи по високогірних пасовищах.
Досить було малої кількості продукту, щоб забезпечити почуття ситості та набратися сил, тобто це своєрідне «екстримальне» харчування.  Велика енергетична та поживна цінність Урбеча дозволяла горянам бути працездатними тривалий час. Про цінність і користь Урбеча говорить той факт, що горяни обов'язково вживають його під час посту. Урбеч в цей період допомагає витримати голод і спрагу на цілий світловий день, це природний еліксир молодості і цінний дієтичний продукт. Урбеч - натуральний біологічний імуномодулятор, що підвищує опірність організму: покращує імунний статус, заповнює потреби білка в організмі. Урбеч має таке співвідношення білків, жирів і вуглеводів (простих і складних), яке перетворює продукт в повноцінне блюдо, здатне дуже швидко вгамувати голод, надати бадьорості та сили, поповнити організм вітамінами.
Завдяки великій кількості білків Урбеч популярний серед вегетаріанців, сироїдів і людей, які дотримуються суворого посту. В складі Урбеча немає глютену і казеїну. Щоденний прийом Урбеча підвищує фізичну і розумову активність, сприяє нормалізації рівня глюкози в крові. Він цілком може замінити шоколадні і горіхові пасти, тим більше, що він зовсім не містить консервантів і шкідливих добавок.
У чистому вигляді Урбеч за смаком досить нейтральний і трохи в'язкий, тому його ідеально змішувати з медом, який можна додавати на власний смак. Зовнішнім виглядом цей продукт нагадує арахісову пасту. Отриману пасту можна мазати на хліб. Хліб з урбечем і водою дозволяє швидко відновити сили і легко переносити високі фізичні навантаження.
 

 

Застосування в медицині.
Урбеч - національне дагестанський блюдо, яке знайшло широке застосування в медицині.
Суміш Урбеча з тваринним жиром або вершковим маслом, у вигляді компресів, використовують як лікувальний засіб при простудних захворюваннях, при лікуванні кашлю, бронхо-легеневих захворюваннях, фурункулах, ударах, екземі, діатезі і ін.

Урбеч знижує рівень холестерину в крові. При прийомі Урбеча прискорюється клітинний метаболізм, що допомагає справлятися з неврологічними захворюваннями.
Корисний Урбеч при цукровому діабеті і для нормалізації ваги. Лігнани, що входять до складу Урбеча, мають властивості естрогену, так необхідного жінкам протягом усього життя, і антиоксидантів, які в свою чергу перешкоджають старінню. Вміст кислот Омега-3 і Омега-6 блокують розвиток атеросклерозу і тромбозів. Щоденний прийом Урбеча сприяє зміцненню імунітету, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, за рахунок вмісту клітковини, поліпшується перистальтика кишечника, відбувається очищення організму від шлаків і токсинів. Консистенція Урбеча з його волокнами - найкращий субстрат для відновлення і збереження в кишечнику здорової мікрофлори, особливо для біфідобактерій,  протидії дисбактеріозу.
Урбеч - це продукт, який містить :  кальцій; магній; натрій; калій; фосфор; залізо; мідь; цинк; марганець; селен; фтор; кобальт; йод; вітаміни В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В17; вітамін С; вітамін Е; вітамін РР; каротин; біотин; амінокислоти; клітковина.

Крім того, Урбеч - це екологічно чистий продукт з цілющою енергією сонця. Не секрет, що енергетика натуральних продуктів продуктивно впливає на наші думки і емоції. Якщо такі продукти стануть частиною вашого раціону харчування, то на зміну переживанням і неспокою прийдуть думки, наповнені оптимізмом і вірою в себе; а нервозність і дратівливість поступляться місцем спокою і самоконтролю.
Кожен вид урбечу має свої специфічні властивості. Все залежить від того насіння або горіхів з яких він виготовлений. Якщо сказати в цілому, то урбечі добре впливають на:

• серцево-судинну систему
        ◦ зміцнює серцевий м'яз і судини,
        ◦ знижує вміст холестерину в крові,
        ◦ нормалізує артеріальний тиск,
        ◦ лікує анемію;
• шлунково-кишковий тракт
        ◦ усуває запори,
        ◦ сприяє виведенню жовчі,
        ◦ очищує від шлаків і токсинів,
        ◦ має антипаразитарну дію;
• імунітет
        ◦ поповнює нестачу вітамінів і мінеральних речовин,
        ◦ швидко відновлює сили,
        ◦ підвищує захисні властивості організму,
        ◦ є профілактикою онкологічних захворювань;
• нервову систему
        ◦ знімає занепокоєння, тривожність,
        ◦ підвищує стресостійкість;
• сечостатеву сферу
        ◦ допомагає при сечокам'яних патологіях,
        ◦ покращує чоловіче здоров'я,
        ◦ нормалізує гормональний фон у жінок;
• зовнішній вигляд
        ◦ збільшує м'язову масу,
        ◦ зміцнює зубну емаль,
        ◦ підвищує пружність шкіри,
        ◦ покращує стан волосся і нігтів,
        ◦ дає омолоджуючий ефект.

 

Різноманіття урбечів

Залежно від того, з якої сировини вони приготовлені, розрізняють урбеч конопляний, мигдальний, кунжутний, соняшниковий, з абрикосових кісточок, гарбузовий та інші. Їх багато, але навіть самий розбірливий і вибагливий знайде для себе свій урбеч.
Льон - з давніх-давен був основним інградієнтом для приготування урбеча. Багатий список активних інгредієнтів насіння льону (жирні кислоти, пектинові речовини, лігнани і фітостероли) робить Урбеч з насіння льону відмінним засобом для лікування і профілактики багатьох захворювань. Широкий спектр лікувального ефекту обумовлений багатим корисним складом: вітаміни F, A, E, B, бетакаротін, Омега-3, Омега-6 незамінні жирні кислоти, кальцій, калій, магній, залізо, цинк, мідь, хром, селен і лігнани, фосфор , цинк, глютамінова кислота, тирозин, цистин, фолієва кислота, аргінін, тіамін і ін. Білий льон в своєму складі має підвищений вміст лігнанів, а лігнани - фітоестрогени, схожі за структурою на жіночі гормони, корисні саме для жінок. Вони доповнюють ці гормони, можуть пом'якшити настання клімаксу, полегшити ПМС, а також покращують жіночу красу.

Урбеч з гарбузового насіння має насичений смак та аромат сирого гарбузового насіння. Має антипаразитарні властивості, корисний для шлунково-кишкового тракту; багатий зміст цинку підвищує енергетичний статус; селен дає омолоджуючий ефект; покращує зір; благотворно впливає на чоловічу статеву систему; заспокоює нервову систему
, зміцнює нігті і волосся, підвищує захисні функції організму. Завдяки великому вмісту вітаміну Е, урбеч з гарбуза має антиоксидантні властивості.


Урбеч з конопель багатий вітамінами і мікроелементами, що допомагає людям боротися з тромбозом, втомою, кашлем. Вживати урбеч з конопель благотворно впливає на потенцію. При регулярному вживанні урбеча конопляного у жінок в період грудного вигодовування покращує лактація, волосся, нігті і шкіра стають міцними. Натуральний енергетик, в'язкий і терпкий на смак з насиченим горіховим ароматом.

Урбеч з кунжутом містить у великій кількості кальцій, тому він дуже корисний для дітей, підлітків, людей похилого віку і вагітних. Ця паста сприяє зміцненню кісток, зубів, нігтів. Урбеч з кунжутом рекомендується вживати при кашлі, бронхіті, запорі, геморої і інших захворюваннях. Урбеч для вагітних корисний тим, що допомагає рости плоду завдяки вмісту кальцію у великій кількості. Під час виношування дитини у жінок часто випадає волосся, кришаться зуби, шаруються нігті, тому паста урбеч з кунжуту корисна і майбутній мамі. Крім цього, користь кунжутного урбеча полягає в здатності захистити від стресу, дарує енергію і запобігає розвитку анемії. Не рекомендується вживати урбеч з кунжутом натщесерце - це може стати причиною сильної спраги і нудоти.

 

Смак арахісового урбеча самий звичайний, горіховий. Високий вміст білка робить його корисним тим, хто стежить за фігурою, займається спортом. Арахісовий урбеч зміцнює нерви, має протипухлинні властивості, завдяки антиоксидантам уповільнює процеси старіння. Як і всі урбечі дає швидке насичення, заряджає енергією.


Урбеч з волоського горіха володіє смаком волоських горіхів і благородною гіркуватістю. Стимулює розумову діяльність, покращує пам'ять, підвищує гемоглобін, знімає нервову напругу, оздоровлює судини, зміцнює серцево-судинну систему.

Урбеч з кедрових горішків - вишукані ласощі має ніжний солодкуватий смак і приємну маслянистість. Містить збалансований білок, подібний за складом до білків тканини людини, корисний для росту організму, комплекс вітамінів групи В зміцнює нервову систему, покращує склад крові, виводить шлаки, підвищує імунітет, допомагає при алергії.


Мигдальний урбеч відрізняється солодким смаком і ніжною огортає текстурою. Допомагає роботі печінки, має жовчогінні властивості; багатий на кальцій, корисний для зубів, волосся, нігтів; створює потужний антиоксидантний ефект; зміцнює серцево-судинну систему; очищає кров.
 
Урбеч з насіння соняшнику має смак халви і запах насіння. Амінокислоти, що входять до складу білка соняшнику, нормалізують жировий обмін і травлення; жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 дарують красу і зберігають молодість; калій і магній підтримують роботу серця, а вітамін Д підтримує в нормі кислотно-лужний баланс. Також Урбеч з насіння соняшнику зміцнює м'язи, допомагає швидкому загоєнню ран.


Урбеч з насіння розторопші - терпкий на смак з ароматом трав і прянощів.
Відновлює діяльність шлунково-кишкового тракту; прискорює метаболізм; має яскраво виражені гепатопротекторні властивості; регулює жировий обмін; має антиоксидантну дію на організм.


Урбеч з м'якоті кокоса - це ніжна паста зі смаком і запахом кокоса. Харчові волокна м'яко очищають від шлаків і токсинів. Нормалізує рівень холестерину в крові; покращує стан шкіри і волосся; має антибактеріальну дію; піднімає імунітет.

 

Як вживати?
Урбеч дуже смачний в поєднанні з медом. Також, за традицією урбеч змішують з вершковим або топленим маслом, можна змішувати його з солодкими сирними мусами і сирами. А якщо ви полюбляєте лаваш, то смачніше сніданку не побажаєш.
Якщо каша на вашому столі - частий гість, то приправивши її урбечем, ви відкриєте для себе новий смак. Використовуйте Урбеч як соус для млинців і сирників. Якщо хочеться отримати корисні солодощі, то можна додати шоколад - отримаєте справжні ласощі. Урбеч - чудова основа для всіляких оригінальних соусів і заправок!
Якщо у вас є схильність до алергії, то вживати урбеч слід обережно.
Висока калорійність продукту служить обмеженням, якщо ви схильні до повноти.
Краще дотримуватися норму споживання, щоб не нашкодити собі надмірною кількістю корисних речовин.

 

Найкорисніші урбечі для жінок.
Для жінок корисний урбеч з льону, соняшнику (вітамін E). Конопляний урбеч - в тому числі для годуючих мам. Гамма-ліноленова кислота може допомогти зменшити затримку рідини в організмі , яка часто виникає під час вагітності. Кешью протистоїть варикозу, що особливо актуально для вагітних. Кешью зберігає сліпучу посмішку і молодість. Фундук при варикозі. Чіа і фісташка містять безліч вітамінів і антиоксидантів. Кунжут корисно буде включити в раціон харчування вагітних жінок і матерів які годують, тому що фосфор і фітоестрогени, що містяться в ньому служать основою для зміцнення кісткових тканин. Також корисний для жінок, в тому числі молодих мам, волоський горіх.
Урбечі для чоловіків - які вибрати?
Для чоловіків корисні більшість урбечей, особливо гарбузовий (цинк), лляний, арахісовий. Гарбузовий урбеч також бореться з облисінням. А також практично всі урбечі з горіхів. Вони покращують роботу серця і судин, що особливо важливо при напруженій роботі і навантаженнях. Волоський горіх використовується для відновлення потенції.
Для дітей. Кунжут і кедровий горіх зміцнюють кістково-м'язову систему за рахунок високого вмісту кальцію і фосфору.
Для літніх людей. Урбеч з льону знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та інших серйозних захворювань. Урбеч з конопель - профілактика онкозахворювань, як і абрикосовий.
Для зайнятих розумовою працею. Мигдаль знімає стрес при напруженій роботі і активізує роботу мозку. Фундук і волоський горіх роблять позитивний вплив на роботу мозку, підвищення концентрації, уваги і пам'яті.
Для зайнятих фізичною працею, особливо спортсменів: Соняшник зміцнює м'язи. Урбеч з конопель - натуральний енергетик. Фундук руйнує молочну кислоту, яка з'являється після фізичних навантажень в м'язах. Чіа - ситний і корисний для м'язів. Арахіс і продукти з нього, в тому числі урбеч, вважаються корисними для спортсменів, завдяки своїй високій поживності і калорійності.
Урбеч для діабетиків - кешью, гарбуз, льон. Обов'язково потрібно консультуватися з лікарем, так як урбеч не є ліками!
Чіа робить стрункішою талію.
Для тих, хто страждає захворюваннями дихальних шляхів. Маковий урбеч позбавляє від нападів судомного кашлю. Лляний - відхаркувальний і протикашльовий засіб. Урбеч з абрикосових кісточок допоможе при захворюванні горла, зігріваючи та обволікаючи. Кунжут бореться з бронхіальною астмою.
Для тих, хто страждає від алкогольної та нікотинової залежності: урбеч з ядер арахісу очищає організм від продуктів розпаду нікотину і алкоголю.